Wyborny krem czekoladowy

W ostatnich dniach wiele mówiło się o rzekomo niekorzystnych dla zdrowia właściwościach znanego kremu czekoladowego produkowanego przez Ferrero. Kontrowersje związane są z obecnością w składzie rafinowanego oleju palmowego, choć producent zapewnia, że temperatura rafinacji oleju nie jest na tyle wysoka by powodowała powstawanie kancerogennych estrów kwasów tłuszczowych glicydolu. Sam nigdy za tym kremem nie przepadałem, bo był dla mnie zdecydowanie za słodki i nawet pomijając kwestię rafinacji oleju palmowego, to ilość zawartego w nim cukru z pewnością zdrowia nie przysparza. Niemniej jednak przypomnienie o tym produkcie sprawiło, że postanowiłem przygotować własną wersję kremu czekoladowego słodzonego suszonymi daktylami. Ta wersja, choć może nie jest tak idealnie gładka jak kremy produkowane przemysłowo, jest z pewnością znacznie zdrowsza i nie zakleja ust ilością cukru, a już sam aromat czekolady i kakao powoduje poprawę nastroju.

Inspiracją dla przedstawionej receptury był ten przepis.

Składniki:

0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej
250 g obranej marchwi (ok. 300 g przed obraniem)
80 g suszonych daktyli bez pestek (ok. 25 sztuk)
1 łyżka bezzapachowego oleju kokosowego lub innego oleju o słabym zapachu
500 ml dowolnego mleka roślinnego bez cukru – ja użyłem mleka ryżowego
100 g czekolady o zawartości kakao min. 70% (uwaga, przy bardzo gorzkiej czekoladzie [90% kakao i więcej] może zaistnieć potrzeba dodania większej ilości daktyli – dodatkowo 4-5 sztuk)
1 łyżka kakao – opcjonalnie, dla wzmocnienia czekoladowego smaku
1 kopiasta łyżka masła orzechowego
szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną przepłucz kilka razy gorącą wodą by pozbyć się goryczy i odcedź ją na sitku. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Do niedużego garnka wsyp kaszę, dodaj startą marchew, suszone daktyle, olej kokosowy, szczyptę soli i zalej mlekiem roślinnym. Wstaw na nieduży ogień i doprowadź do zagotowania, a następnie zmniejsz płomień i gotuj na wolnym ogniu 20-25 minut aż kasza wchłonie płyn, a marchew będzie miękka – płynu powinno pozostać tyle, by masa była gęsta, ale nie sprawiała wrażenia suchej.
  3. Do rozgotowanej masy dodaj czekoladę połamaną w kawałki oraz masło orzechowe. Dodaj również kakao, jeśli chcesz wzmocnić smak kremu i nadać mu kakaowej goryczki. Mieszaj do czasu roztopienia czekolady.
  4. Masę przełóż do misy malaksera z założonym nożem i miksuj ok. 3-5 minut aż nabierze gładkiej, jednorodnej konsystencji. Krem przechowuj w lodówce – najlepiej smakuje schłodzony. Wykorzystaj go do smarowania pieczywa, do przygotowania czekoladowej tarty lub jak tylko chcesz. Jeśli lubisz kulinarny kicz, użyj kremu do przygotowania kanapek lub naleśników z plasterkami banana. 😉

One comment Add yours

Dodaj komentarz: