Tarta serowa z karmelizowanym czosnkiem

Szukając inspiracji do przygotowania potraw na ostatnie spotkanie sylwestrowe, postanowiłem zajrzeć do książki Yotama Ottolenghiego „Obfitość. Wegetariańska kuchnia autora «Jerozolimy»”.  Tam trafiłem na przepis na tartę z karmelizowanym czosnkiem. Postanowiłem spróbować, zachęcony zdjęciem i recenzjami przyjaciółki autora: To jest najpyszniejsze jedzenie na świecie! Oczywiście nie byłbym sobą, gdybym nie zmodyfikował oryginalnego przepisu, zwłaszcza że nie przepadam za serem z mleka koziego, który w dwóch postaciach widniał w oryginale.

Przedstawiam moją wersję:

Składniki:

1 rolka ciasta francuskiego – potrzeba tyle ciasta, by wyłożyć nim spód i boki formy do tarty
3 główki czosnku – podzielone na ząbki, obrane z łupin
1 łyżka oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
220 ml wody
1 łyżka cukru
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka suszonego tymianku
200 g serka typu włoskiego
100 g sera z przerostem niebieskiej pleśni – ja używam Lazura Błękitnego, do którego produkcji wykorzystuje się podpuszczkę mikrobiologiczną
2 jajka
200 ml słodkiej śmietanki
sól, czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Na początku przygotuj niską formę do tart o średnicy ok. 28 cm – najlepiej z falistym brzegiem dla podwyższenia walorów wizualnych, jednak i bez tego upieczona tarta będzie wyglądała świetnie 😉 Forma z wyjmowanym dnem ułatwi podawanie tarty, jednak nie jest niezbędna. Naczynie należy wyłożyć arkuszem ciasta francuskiego tak, by ciasto wystawało nieco poza krawędź. Dociśnij ciasto do dna i ścianek formy i obetnij jego nadmiar. Nakłuj ciasto widelcem i rozłóż na nim arkusz papieru do pieczenia. Wypełnij formę specjalnymi ceramicznymi kulkami do obciążania lub suchą fasolą. Wstaw formę do lodówki na 20 minut.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw spód tarty do piekarnika i podpiecz przez 25 minut. Wyjmij obciążniki oraz papier do pieczenia i piecz jeszcze 5-10 minut, aż ciasto się lekko zrumieni. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na bok. Nie wyłączaj piekarnika.
  3. W międzyczasie, gdy ciasto się piecze, przygotuj karmelizowany czosnek. Włóż ząbki czosnku do rondelka i zalej dużą ilością wody. Zagotuj na niewielkim ogniu i blanszuj przez 3 minuty, a następnie dokładnie odsącz. Osusz rondel, włóż do niego z powrotem ząbki czosnku i dodaj oliwę. Smaż czosnek na dużym ogniu przez 2 minuty aż się lekko zrumieni. Dolej wodę i ocet balsamiczny, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut. Dodaj cukier, rozmaryn, tymianek i 1/4 łyżeczki soli. Podgrzewaj na średnim ogniu aż wiekszość  płynu odparuje, a ząbki czosnku pokryją się ciemnym, karmelowym syropem. Odstaw rondel na bok.
  4. Na podpieczonym spodzie rozłóż pokruszone kawałki obydwu rodzajów sera. Na serze rozłóż łyżką ząbki czosnku. W oddzielnym naczyniu ubij trzepaczką śmietanę oraz jajka. Dodaj dużą szczyptę soli i czarnego pieprzu – najlepiej świeżo zmielonego. Wypełnij sosem tartę tak, by widać było ząbki czosnku oraz kawałki sera.
  5. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 160°C i wstaw tartę. Piecz 35-45 minut, aż wypełnienie stężeje i tarta się zrumieni. Wyjmuj ja z piekarnika i odstaw by nieco przestygła. Podawaj tartę na ciepło. Możesz przybrać ją gałązkami tymianku, jeśli akurat masz je pod ręką.

Polecam!

Tarta serowa z karmelizowanym czosnkiem

Dodaj komentarz: