Kalafior pieczony w całości

Pieczony w całości kalafior to jedna z moich ulubionych potraw. Pierwszy raz kalafiora w tej formie jadłem w warszawskiej restauracji z kuchnia izraelską – Shipudei Berek, dla której menu opracował Ofir Vidavsky – izraelski szef kuchni, który przyjechał z Tel Awiwu specjalnie, by tworzyć to miejsce. Zarumieniony, słodkawy – tak przygotowany kalafior pozostawia niezapomniane wrażenie. Zwłaszcza podany z sosem sezamowym, który doskonale go uzupełnia. Z doświadczenia i obserwacji wiem, że kto raz spróbuje pieczonego kalafiora, ten uzależni się od niego na zawsze. Naprawdę.

Składniki:

1 kalafior średniej wielkości

Marynata:
5 łyżek oliwy z oliwek lub innego oleju (rzepakowy, słonecznikowy)
1 łyżka mielonych nasion kminu rzymskiego (kuminu)
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
1/2 łyżeczki płatków chilli
1/2 łyżeczki soli

Sos sezamowy:
5 łyżek pasty tahini
1-2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
kilka łyżek wody
sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Kalafiora obierz z liści, umyj i osusz.
  2. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki marynaty i natrzyj nimi kalafiora.
  3. Główkę kalafiora przełóż na arkuszu papieru do pieczenia długości ok. 50 cm i owiń papierem tak, by utworzyć paczuszkę skręconą u góry – by ułatwić sobie zadanie, możesz użyć zszywacza.
  4. Paczuszkę połóż na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku przez godzinę. Po godzinie rozchyl papier by kalafior mógł się zarumienić i piecz go jeszcze przez 20-30 minut.
  5. W międzyczasie przygotuj sos sezamowy. Do pasty tahini dodaj 1-2 łyżki soku z cytryny (w zależności od preferencji smakowych), czosnek przeciśnięty przez praskę i około 4-5 łyżek wody. Dokładnie wymieszaj – najlepiej za pomocą trzepaczki. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj więcej wody – powinien mieć konsystencję płynną, ale jednocześnie być na tyle gęstym by nie spłynąć z polanego nim kalafiora. Dopraw sos odrobiną soli i pieprzu.
  6. Upieczony kalafior najlepiej prezentuje się podany w całości, w towarzystwie miseczki z sosem sezamowym. Niezależnie od tego jak go podasz, smakuje tak, że klękajcie narody!

 

 

 

Dodaj komentarz: