Flaczki z boczniaków

Tradycyjnej wersji tej potrawy nigdy nie zdecydowałem się spróbować, jednak mama przygotowywała kiedyś dla mnie „flaczki” z szarpanego mięsa kurczaka. Ich smak pozostawił miłe wspomnienia. Teraz, gdy nie jadam mięsa, przyszła pora na wersję wegańską – „flaczki” z boczniaków. Inspiracją do ich powstania był ten przepis z bloga Jadłonomia, prowadzonego przez Martę Dymek. Dodatek przypraw w moim wykonaniu został nieco zmodyfikowany – do oryginalnych przypraw dodałem nieco słodkiej, czerwonej papryki i sosu sojowego by silniej wzbogacić smak potrawy o umami.

Jak wyszło? Przyznam, że nie do końca wiem jak smakować powinny tradycyjne flaki, ale moja zupa jest treściwa, sycąca i pikantna – w towarzystwie świeżego pieczywa idealna na późną jesień.

Zachęcam do gotowania!

3 comments Add yours

Dodaj komentarz: