Czy pamiętacie krem czekoladowy z poprzedniego wpisu? Jeśli jeszcze macie go w lodówce, polecam przygotowanie błyskawicznych ciastek z ciasta francuskiego, w których ten krem sprawdza się
idealnie.
Składniki:
1 arkusz ciasta francuskiego (ja użyłem arkusza o wymiarach 50×25 cm)
8 czubatych łyżeczek kremu czekoladowego z tego przepisu
1 łyżka syropu z daktyli
1 łyżka mleka roślinnego
1 łyżeczka krystalicznego cukru
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i rozgrzej go do 200°C. Arkusz ciasta francuskiego wyjmij z lodówki i pozostaw na kuchennym blacie przez 5 minut. Po tym czasie rozwiń arkusz i przetnij go wzdłuż na dwa równe pasy. Każdy z pasów przetnij w poprzek na cztery równe części. Uzyskasz w ten sposób osiem prostokątów z ciasta.
- Na każdy z prostokątów nakładaj po jednej łyżeczce kremu czekoladowego tak, aby krem znalazł się na środku jednej z połówek prostokąta.
- Zawiń prostokąty ciasta, przykrywając krem czekoladowy. W ten sposób powstaną kwadratowe ciasteczka. Dociśnij do siebie górną i dolną warstwę ciasta, uważając by go nie przerwać oraz by nie wycisnąć kremu na zewnątrz. Ranty ze wszystkich stron dociśnij widelcem – ciastka będą lepiej sklejone i będą ładniej wyglądały.
- Ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 10-12 minut. Gdy ciastka się pieką, przygotuj glazurę – wymieszaj dokładnie syrop daktylowy z mlekiem roślinnym. Pod koniec pieczenia posmaruj ciastka glazurą i posyp kryształkami cukru. Piecz jeszcze przez chwilę.
Przepis został oznaczony jako wegański, ponieważ gotowe arkusze ciasta francuskiego zwykle nie zawierają składników pochodzenia zwierzęcego.